Moje słodkie pomysły na desery

Just another weblog

Sernik z malinami

Składniki:

  • około 15 pokruszonych słodkich krakersów
    2 łyżki roztopionego masła
    4 pudełka serka waniliowego
    1 1/2 filiżanki cukru białego
    3/4 szklanki mleka
    4 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka ekstraktu z maliny
    1/4 szklanki mąki

730824

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
W średniej misce wymieszaj krakersy z roztopionym masłem. Rozsmaruj na dnie brytfanny.
W dużej misce wymieszaj serek z cukrem. Dodaj do tego mleko, oraz wbijaj kolejne jajka, ciągle mieszaj. Wymieszaj całość ze śmietaną i ekstraktami z wanilii i maliny. Dosyp mąki do uzyskania jednolitej masy.
Po wylaniu na brytfannę piec w nagrzanym piecu przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i niech ciasto ostygnie w piecu przy zamkniętych drzwiach od 5 do 6 godzin; dzięki temu wierzch nie będzie popękany.